Image thumbnail

Blog

Inspiratieloos, toch eten op tafel?

De vraag “Wat eten we vandaag?” komt elke dag terug. Of je wilt of niet, er komt een moment op de dag dat er toch “eten geregeld moet worden”. Alleen voor jezelf, je partner of een heel gezin; het levert ons hoofdbrekens op. En uit onderzoek blijkt dat we steeds later op de dag en impulsiever besluiten.  Waar we voorheen al nadachten bij de weekboodschappen over het eten van de komende week, gaan we nu einde middag nog langs de retailer voor het eten van vandaag. Of nog gemakkelijker, we laten het thuisbezorgen.

Een jaar geleden introduceerde Inga Blokker van het FSIN de term “mentaal gemak” al. Tijdens Quo Vadis sessies discussieerden we met leveranciers en retailers over de groeiende behoefte bij consumenten om “niet na te hoeven denken” over “wat eten we vandaag”. Regelmatig gebruik ik de term en merk dat het voor mensen een feest der herkenning is. In een artikel legt Inga nog eens uit welke drijfveren onder dit gedrag zitten. Leuk om te lezen en goed om zakelijk te gebruiken.

Waar een paar jaar geleden voorgesneden groenten stonden voor gemak is dat nu niet meer voldoende. Panklare groenten verkort weliswaar de voorbereidingstijd maar leert je nog niet koken. En daar hebben we ook een trend te pakken; “We kunnen steeds minder koken”.

Het gaat dus eigenlijk om het ontzorgen in de breedste zin van het woord; inspiratie bieden, elke dag wat anders, maar vooral niet hoeven nadenken omdat iemand het al voor jou bedacht heeft. En je er dan niet schuldig over voelen, omdat het vaak “een beetje van mezelf en een beetje van Maggi” is.

Het mooie is dat dit ontzorgen op heel veel manieren kan. Van kant & klaar tot en met een verspakket, de supermarkten laten nu zien dat ze snappen dat voor jou geen dag hetzelfde is en je op veel manieren kunt helpen om een dagmenu te kiezen.  Jumbo Foodmarkt laat dit zien maar onlangs ook Coöp die een eiland inricht met “wat eten we vandaag tips”. Blijft de vraag natuurlijk waarom we zo gehaast zijn en we minder tijd willen besteden aan het dagelijks eten. Ik kan er maar een antwoord op bedenken: meer (keuze)mogelijkheden in tijds-en geldbesteding. Tijd en prioriteit wordt bepalend in het koppie van de consument. Of zijn we gewoon verwend? Gelukkig hebben sommigen in ‘t weekend meer tijd om eens extra uit te pakken met uitgebreid koken.  Als je het leuk vindt tenminste…

https://www.foodpersonality.nl/inga-blokker-the-food-research-company-convenience-naar-mentaal-gemak/