Image thumbnail

Blog

Preventieve verleiding tot gezond?

Alhoewel we nog steeds niet weten hoe COVID19 werkt, is nu wel duidelijk dat het versterken van je immuunsysteem helpt. Geen garantie overigens, maar de roep om leefstijl als medicijn te volgen, wordt steeds groter. Voldoende vitamine D, en uiteraard ook vitamine C, helpt je weerstand te verhogen. Niet voor niets wordt gezegd dat je voldoende groente en fruit moet eten.

Eigenlijk weten we dat al jaren, maar juist in deze tijd valt dit niet mee. De verleiding om ongezond te eten wordt immers alleen maar groter in moeilijke tijden.  We verwennen ons zelf met extra wijn en snacken wat af. Zelf ben ik de eerste die zwicht, maar ik weet rationeel dat aanbod en confrontatie je verleiding bepaalt. Is ongezond eten minder zichtbaar en duurder, dan eet je het minder. Dit geld ook andersom voor groente en fruit. Deze week bleek uit een internationaal Kantar onderzoek dat de Nederlander ‘t minste groente en fruit van Europa per hoofd van de bevolking eet. Uit de laatste Voedselconsumptie-peiling weten we dat dit vooral voor consumenten met een lager inkomen en jongeren geld. Budget en verleiding met aanbod speelt hier dus zeker een grote rol.  Alhoewel de grootste retailers op formule niveau al gezond eten als doel hebben, ligt hier zeker een uitdaging op aanbod en dat zal nu in de crisis, alleen maar sterker zijn. De grootst mogelijke versneller is echter de overheid. Mijn advies? Verlaag de btw op #AGF en stimuleer de Retailers in activatie op gezond.  Tijdens het Webinar van het Groenten Fruithuis leek de consumptie licht gestegen, maar exact weten we het pas in 2021 na de publicatie van de huidige meting van de VCP. Ik ben benieuwd… Ondertussen gaat de verleiding door. Lees maar in dit artikel https://www.foodlog.nl/artikel/die-verleidelijk-voedselomgeving-kun-je-anders-programmeren/?s=09