Image thumbnail

Blog

Gezond eten in emotie-volle tijden ?

 

Herken je dit gevoel? Dat je beseft dat je gezond moet eten om je weerstand te verbeteren in  deze Coronatijd, maar dit niet doet.  Dat je rationeel wel weet dat eten van verse groenten en fruit nu nodig is, maar dat je toch liever pizza kiest. Dat je je zorgen maakt om de wereld om je heen, en tegelijkertijd een positief voorbeeld wil zijn voor je kinderen. Dat je al langere tijd met het hele gezin thuiszit en het huis dan wel erg vol is. En je minder beweegt omdat de sportschool dicht is, en toch stiekem zwaarder wordt omdat je niet meer heen en weer naar je werk gaat.  Juist dan is het moeilijk om je ratio te volgen en gezond te blijven eten.  Het woord emotie-eten is niet voor niets uitgevonden.

Hieraan moest ik denken toen ik deze week een artikel las op Voedingnu.nl, dat geschreven was door een diëtiste. Een goed artikel om te lezen. Zij adviseerde om juist nu goed te blijven eten en de structuur in de dag te houden. Rationeel allemaal juist, maar hoe doe je dat?

Food is emotie, heb ik altijd geleerd.  Jaren geleden aten we alleen nog omdat het nodig was, en niet meer dan drie keer per dag. Nu snacken we regelmatig tussendoor en laten ons leiden door onze impulsen. We reageren onbewust op reclames en een verleidelijke presentatie van lekker eten.  Als we ons vervelen of een rothumeur hebben, grijpen we naar een zak chips of chocolade.

En deze overlevingstijd van zit vol emotie. En toch heeft ze gelijk. Natuurlijk moet je het nu gezellig maken en mag je jezelf verwennen, maar de verveling en emotie eten ligt ook op de loer. Het antwoord zit toch in je aanbod thuis, structuur inbouwen en discipline. Zet een schaal met vers fruit op tafel, presenteer een schaal met snoeptomaatjes, komkommer en repen puntpaprika (met of zonder) heksenkaas en je krijgt extra vitamine C  en vezels binnen. Zo houden we ‘t nog wel even vol. Succes!

https://www.voedingnu.nl/voeding-en-gedrag/nieuws/2020/03/dietist-liesbeth-smit-verbruggen-gezond-eten-tijdens-de-coronacrisis-10113956