
Voedsel van de toekomst =lekker ?
De vraag “Wat eten wij in de toekomst” houdt mij weleens bezig. Logisch, als je beseft dat de wereldbevolking in 2050 groeit naar ongeveer tien miljard mensen en onze planeet niet voldoende voedsel zal opbrengen.
In ieder geval niet op de manier waarop we nu eten en voedsel produceren. Minder vlees en meer plantaardig eten wordt de norm. Niet voor niets groeit het aantal flexi-tariërs en vegetariërs pijlsnel. We maken ons bezorgd om ons voedsel en willen ons steentje bijdragen aan een betere wereld. Minder eten en eiwitrijk eten wordt de toekomst. Maar is eten dan nog wel aantrekkelijk?
Een artikel over duurzaamheid en voedsel in de supermarkt van de toekomst, prikkelde mijn fantasie. Al besef ik dat de auteur een inkijkje geeft over voeding over dertig jaar, toch denk ik dat de ontwikkeling snel kan gaan. Echter van de opsomming van het nieuwe eten: kweekvlees, insecten, algen en zeewier, krijg ik zeker nog geen trek. Immers ons eten heeft meer functie dan alleen voeden.
Eten is emotie heb ik altijd geleerd en ik denk aan traditionele waarden als “samen gezellig eten”. Ik denk ook aan beleving en inspiratie bieden voor de dagelijkse hamvraag “wat eten wij vandaag”. Al die koks die hun best doen om een gezonde groentemaaltijd zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. En moeders die hun peuter leren dat lekker eten leuk is. Aan de andere kant ben ik dit jaar in Thailand geweest en heb ik op de markt gefrituurde insecten gegeten en gegrilde krokodil. In Azië is het al heel normaal. Dus waarom niet?
Gelukkig kunnen we nu met plantaardig en gezond eten al een mooie bijdrage leveren. Ik zie in gedachten mooie presentaties met verse groente en fruit, vegetarische gerechten maar ook het vegetarische snacken voor me.
De echte uitdaging lijkt mij dus niet het maken van eten van de toekomst, maar de wijze waarop we het aantrekkelijk gaan maken.
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/futurefood/32823/voedsel-van-morgen